Friday, 3 June 2011

1st Time Ride to Ulu Chepor

Pada 01 Jun 2011, Kayuh basikal pergi ke Ulu Chepor untuk mandi.

Huh..awal bangun pagi ingat nak kayuh dekat2 jela..dh smpai bercham aku dgn kawan aku(kari) kayuh ni..die tibe2 ajak aku "wei ajim, jom kite p kayuh ke chepor terus ler..boleh mandi terus". aku ckp kt die balik " pergi berdua mana best..ajak ler sorg lg ker jd ler.." smbung lg " ajak apek ler nk ??"..kari ckp "apek larat ker??" haha..takper pendek kan cerita sikit..berlakon ni xboleh lama2..nnt bosan..

Kami bertolak dari taman(Taman Mewah) aku pkul 11.30pg ms tu matahari dh hampir panas terik tu..haha..tapi itu bukan penghalangnye..antara tempat perhentian kami ialah tanjung rambutan..utk beli meggi kari 3bungkus..cukup la agak nye kami bertiga jer..

Stesen Keretapi Tanjung Rambutan

Setelah selesai keje photographer, kami teruskn perjalanan melalui Hospital Bahagia Tanjung Rambutan utk sampai ke Kelebang Restu..itu pun setelah menmpuh jalan tanah(kebun kelapa sawit)..haha..kami masih lagi teruskan perjalanan dr Klebang Restu ke Chemor..Smpai je kt pekan Chemor kami singgah ke kedai runcit utk membeli air(100plus) sbb masa tu kami dh kering tekak sgt2..aku rasakan nk pitam dh..huhu..tp masa tu jgk kami ditimpa kekecewaan pulak dh sbbnye air yg dicari takde jual pulak kt kedai tu..

Chemor - dari kiri Kari dan kanan Apek

Setelah bertenaga semula dgn rehat dlm ms 10minit, kami teruskan perjalanan utk ke pekan kecik chepor mencari kedai runcit yg menjual air(100plus) huhu..sesudah smpai, akhirnye dpt jgk kami beli air(100plus) disitu dan kami habiskn jgk air tu kt dpn kedai tersebut..bayangkan la letih tak letih kami 1botol besar air(100plus) boleh habis dlm masa 1minit..Maaf kt sini kami tiada berphotographer..

Seterusnye pejalanan kami ke Ulu Chepor, yg memakan masa dlm 10minit sahaja. biasanye aku masuk ke dlm tmpt tu naik motor kene bayar 50cent.. aku tanya la jgk kt pondok jaga kt pintu masuk tu "kene bayar ke ni pakcik" pakcik tu mmbalas" jalan jela takkan basikal nk charge rm0.25 plak"..huhu..kami pun teruskn perjalanan ke tmpat yg dituju..

Pondok Rehat Ulu Chepor

video
Rakaman Oleh Kari

Huh penat..akhirnye smpai jgk..time tu perut dh kembong ayor dh..tu yg rehat jap..kawan lg sorg sibuk g masak meggi kari yg kami beli tadi..rasa nk terjun je sungai kt dpn kami ni..tp sayangnye ada skola mana buat aktiviti camping kt Ulu Chepor..baru saja nk mandi budak2 skola tu dh terjun dulu..tak pela..kami tunggu lama sikit makanan pulak siap dimasak..apa lg kami syorrruuu la dulu perut sudah lapaq..btl2 sudah je kami habis makan..ada annoucement dr org yg handel program ni ckp "Ada masa lg 10minit je" diulang dua kali..huhu..kami pun rasa alhamdulillah la.. kasi chance la kt budak2 tu mandi dulu..tak lama lepas tu ak terjun, si apek malu2 plak nk mandi sbb ada cewek mandi jgk time tu..aku buat tak thu jer..buat mcm xde sapa..haha..dh selesai mndi sempat jgk lerr nk berphotographer..huhu..

Tiup Periuk

Sesudah mandi, kami salin pakaian lain dan check semua kelengkapan ada ke yg tercicir atau hilang ker..alhamdulillah takde apa2 masalah.. lalu kami terus kan perjalanan pulang..smpai je di simpang keluar Ulu Chepor sempat ler jgk berphotoghraper..

Simpang Keluar Ulu Chepor

Kami meneruskan perjalanan pulang dengan melalui jalan short cut ke Tasek Damai dari Taman Meru Indah. Selama perjalanan ke Tasek Damai kami ada singgah sebentar beli air die gerai makcik apa2 jela.. selepas itu tiada perhentian yg kami berhenti..Dari Tasek Damai kami terus pergi ke Bercham..Sampai di Bercham kami singgah dirumah apek dlm 15minit..

Rumah Apek

Setelah itu kami meneruskan perjalanan ke taman(Taman Mewah)..huh..itu la pengalaman pertama basikal baru ku..Syukur selamat sampai..

Harap Korang Enjoy..

No comments:

Post a Comment